Bitcoin heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop de wereld betaalt, en geeft je de macht om je geld te beheren zonder regeringen of banken. Er is echter lang gezegd dat de transactieverwerkingslimieten een tekortkoming zijn. Het Bitcoin Lightning Network verhelpt dit probleem door gebruikers de mogelijkheid te geven om honderdduizenden goedkope transacties per seconde te doen. Hier wordt het Lightning Network uitgelegd.

Lightning Netwerk Uitgelegd

Het Lightning Network is een secundaire laag op de Bitcoin-blockchain die gebruikers in staat stelt betalingskanalen te creëren via waar transacties kunnen plaatsvinden weg van de hoofdblockchain, maar nog steeds profiterend van de veiligheid en decentralisatie van de blockchain. Deze transacties staan bekend als off-chain transacties. De tweede laag biedt snelheid, kostenbesparingen en schaalbaarheid voor het hele Bitcoin-netwerk.

Hoe werkt het Lightning Network?

het lightning-netwerk werkt door betalingskanalen buiten de blockchain te creëren

Het Lightning Netwerk is gebouwd op “smart-contracts” die off-chain betalingskanalen creëren tussen twee partijen. Dit zijn directe betalingslijnen die bovenop of buiten de hoofd blockchain plaatsvinden. Bijvoorbeeld, jij en je lokale café kunnen een betalingskanaal creëren waarin je betaalt voor je dagelijkse koffie. Zodra het betalingskanaal open is, kunt je een onbeperkt aantal betalingen doen. Transacties vinden onmiddellijk plaats en voor een fractie van wat het zou kosten op de hoofd-blockchain. Je betaalkanaal heeft zijn eigen grootboek waar de transacties worden vastgelegd.

Zodra de twee partijen besluiten om het betalingskanaal te sluiten, worden alle transacties die erin hebben plaatsgevonden geconsolideerd en vervolgens uitgezonden naar de hoofd blockchain. Het consolideren van de kleinere transacties zorgen ervoor dat grotere transacties op een snelle manier kunnen worden gevalideerd. Zonder betalingskanalen zouden je kleine koffie-transacties in de weg zitten van de grotere transacties, waardoor het Bitcoin-netwerk voor iedereen langzamer zou worden.

Je zou natuurlijk je koffie kunnen kopen via een normale Bitcoin-transactie. Maar elke keer dat je bestelt, moet je de netwerkkosten betalen, wat meer kan kosten dan de koffie zelf. Met het Lightning Network betaalt je alleen kosten voor het openen en sluiten van het betalingskanaal.

Wat maakt het Lightning Netwerk zo geweldig?

De combinatie van betalingen via de Bitcoin blockchain en via het Lightning Network zorgt voor een betere betalingservaring die snel, goedkoop en schaalbaar is.

Het is snel

Hoe snel is het Lightning Network precies? Het Lightning Network kan 1.000.000 transacties per seconde verwerken, terwijl de Bitcoin-blockchain ongeveer 7 transacties per seconde kan verwerken.

Het is goedkoop

De kosten voor Bitcoin-transacties kunnen duur zijn (soms hoger dan wat je betaalt). Lightning Network biedt een voordelige manier om betalingen te doen van elke grootte, op regelmatige tijdstippen. Dit opent de deur voor het doen van alledaagse microbetalingen in Bitcoin, zoals voor koffie, pizza of iets anders dat je met Bitcoin kunt kopen.

Het is schaalbaar

Het Lightning Network stelt gebruikers in staat om door betaalkanalen te springen. Als partij A is verbonden met partij B, en partij B is verbonden met partij C, dan kan partij A een transactie doen met partij C zonder een nieuw betalingskanaal te openen.