Wi-Fi is een draadloos netwerkprotocol dat apparaten gebruiken om te communiceren zonder directe kabelverbindingen. Het is een industrieterm die staat voor een type draadloos LAN-protocol (Local Area Network) gebaseerd op de 802.11 IEEE netwerkstandaard.

Vanuit het oogpunt van de gebruiker is Wi-Fi internettoegang vanaf een apparaat dat geschikt is voor draadloze communicatie, zoals een telefoon, tablet of laptop. De meeste moderne toestellen ondersteunen Wi-Fi zodat de toestellen zich bij een netwerk kunnen aansluiten om internettoegang te krijgen en netwerkbronnen te delen.

Wi-Fi is het meest gebruikte middel om gegevens draadloos te communiceren op een vaste locatie. Het is een handelsmerk van de Wi-Fi Alliance, een internationale vereniging van bedrijven die zich bezighouden met draadloze LAN-technologieën en producten.

Hoe Wi-Fi werkt

De eenvoudigste manier om Wi-Fi te begrijpen is door te kijken naar een gemiddeld huishouden of bedrijf. De belangrijkste vereiste voor Wi-Fi is een apparaat dat een draadloos signaal ontvangt en uitzendt, meestal een router, maar soms een telefoon of computer.

In een doorsnee huis of klein bedrijf ontvangt en verzendt een router een internetverbinding van een internet service provider buiten het netwerk. Hij levert die dienst aan apparaten in de buurt die het draadloze signaal kunnen bereiken. De meeste huizen hebben één router en meerdere apparaten, waaronder smartphones, desktop- en laptopcomputers, tablets en smart-tv’s, die hun internetverbinding via wifi van die router ontvangen.

In sommige gevallen kan een gebruiker zonder router een telefoon of computer instellen als een Wi-Fi-hotspot, zodat deze de draadloze of bekabelde internetverbinding van het apparaat kan delen met andere apparaten, vergelijkbaar met de manier waarop een router werkt.

Het maakt niet uit hoe Wi-Fi wordt gebruikt of de bron van de verbinding, het resultaat is altijd hetzelfde: een draadloos signaal dat andere apparaten verbinding laat maken met de hoofdzender voor communicatie, entertainment, bestandsoverdracht, spraakberichten, of andere gegevensoverdracht.

Is Wi-Fi gratis?

Er zijn tal van plaatsen om gratis Wi-Fi-toegang te krijgen, zoals in restaurants en hotels, maar Wi-Fi is niet in alle gevallen gratis. Dat komt omdat Wi-Fi alleen werkt als de router of een ander apparaat dat het signaal uitzendt een internetverbinding heeft, die niet gratis is.

Als je bijvoorbeeld thuis een internetverbinding hebt, betaal je een maandelijks bedrag om deze te behouden. Als je Wi-Fi gebruikt om je iPad en smart TV met het internet te verbinden, betaalt je niet voor het internet voor deze apparaten afzonderlijk. De inkomende lijn naar de thuisrouter kost geld, of je nu Wi-Fi gebruikt of niet.

Veel internetverbindingen thuis hebben geen dataplafonds, waardoor het geen probleem is om elke maand honderden gigabytes aan gegevens te downloaden. Telefoons hebben echter vaak dataplafonds. Telefoongebruikers zoeken naar gratis Wi-Fi-signalen en gebruiken Wi-Fi-hotspots wanneer ze maar kunnen om hun mobiele datagebruik te beperken.

Het is steeds gemakkelijker geworden om toegang te krijgen tot gratis hotspots, vooral in grote steden. De truc is om er een te vinden in de buurt van waar je ze wilt gebruiken.

Wi-Fi Hotspots

Als je telefoon een datalimiet heeft en je andere apparaten toestaat om verbinding te maken met je telefoon als een hotspot om toegang te krijgen tot het internet, is je datalimiet van toepassing op alle gegevens die via de hoofdtelefoon gaan. Door deze activiteit kan een mobiel data-abonnement snel over de limiet gaan en extra kosten met zich meebrengen.

Je kunt je internetverbinding ook delen met andere apparaten om een draadloze hotspot vanaf je computer te maken. Je kunt hetzelfde doen met apps, bijvoorbeeld met de app Wifi Hotspot Portable.

Wi-Fi-toegang instellen

Om thuis Wi-Fi in te stellen, hebt je een draadloze router nodig en toegang tot de beheerpagina’s van de router om de juiste instellingen te configureren, zoals het Wi-Fi-kanaal, het wachtwoord en de netwerknaam. Sommige van deze gegevens worden verstrekt door je internetprovider.

Het is meestal eenvoudig om een draadloos apparaat te configureren om verbinding te maken met een Wi-Fi-netwerk. De stappen omvatten het controleren of de Wi-Fi-verbinding is ingeschakeld en vervolgens het zoeken naar een netwerk in de buurt met de juiste SSID en het juiste wachtwoord om de verbinding tot stand te brengen.